Medzinárodná súťaž kresleného humoru Zlatý súdok už pozná víťazov

01.04.2009 Prešov

Prešov 1. apríla (TASR) – Jubilejný 15. ročník medzinárodnej súťaže kresleného humoru na tému pivo – \"Zlatý súdok 2009\", ktorú každoročne organizuje prešovská Pivná galéria, už pozná víťazov.
Slávnostné odovzdávanie cien sa dnes popoludní uskutočnilo na Hlavnej ulici v Prešove, pred budovou Šarišskej galérie, kde konateľ súťaže karikaturista Fedor Vico oznámil oficiálne výsledky hodnotenia medzinárodnej odbornej poroty.
Spomedzi všetkých prihlásených prác sa porotcom najviac páčila kolorovaná perokresba bulharského výtvarníka Valentina Georgieva, za ktorú mu udelili hlavnú cenu Grand Prix. Keďže autor víťaznej kresby práve dnes otvára svoju výstavu v Bruseli, cenu za neho prebrala zástupkyňa riaditeľky Bulharského kultúrneho inštitútu v Bratislave Ľudmila Kotarova.
Ďalšie malé Zlaté súdky, za prvé tri miesta, poputujú tento rok do zahraničia. Prvú cenu si odniesol Miroslav Mrázek z Českej republiky. \"Tejto súťaže som sa zúčastnil po prvý raz a keďže som spoza rieky Moravy, oslovila ma hlavne téma, \" povedal pre TASR Mrázek. Druhé miesto získal jeho krajan Jan Hrubý a na tretej pozícii sa umiestnil Poliak Tomász Król. So ziskom Grand Prix sa spája aj finančná odmena vo výške 500 eur (15.063 Sk). Súťažiaci umiestnení na prvých troch priečkach získali sumy 200 (6025 Sk), 150 (4519 Sk), respektíve 100 eur (3013 Sk).
Autori si dnes prevzali aj sedem zvláštnych cien, ktoré venovali všetci spoluorganizátori, Bulharský kultúrny inštitút a sponzor podujatia. Cenu Igora Ševčíka, ktorú tradične získava najlepší slovenský autor, si zo súťaže odniesol 18-ročný Košičan Lukáš Cehľár.
Predsedom odbornej poroty bol minuloročný víťaz, poľský karikaturista Henryk Cebula. Ten po vyhlásení víťazov povedal, že pri hodnotení sa snažili prihliadať hlavne na výtvarné spracovanie a samotný nápad humoristov. \"Zdá sa, že pokiaľ sa bude piť pivo, tak budú vznikať aj nové vtipy a tradičnú tému tejto súťaže nebude potrebné meniť, \" dodal Cebula.
Do tohtoročnej súťaže zaslalo svoje práce spolu 226 autorov z 37 krajín sveta. Organizátori zaznamenali rekord, pretože odborná porota musela posudzovať dovedna 601 prác. O titul laureáta sa už tradične okrem výtvarníkov z Európy uchádzajú súťažiaci zo Severnej Ameriky, Austrálie, ale i Ázie. V minulom roku zaslali svoje diela po prvý raz aj autori z Moldavska, Azerbajdžanu, Filipín a Južnej Kórey. V tomto ročníku pribudli diela z exotických štátov, ako napríklad India či Indonézia. Čo sa týka počtu zaslaných prác, najviac ich prišlo tradične zo Slovenska, ale hneď za nimi sa umiestnili Číňania a s menším odstupom Česi a Turci.
Krátko po 15. hodine sa v priestoroch Šarišskej galérie uskutočnila aj vernisáž výstavy najlepších prác. Záujemcovia o kreslený humor si tu do 15. mája môžu prezrieť takmer 250 originálnych kresieb autorov zo štyroch kontinentov.
 

Vyberte región